Rindu padamu Ya Rasulullah · Sharing is Caring

Qailulah @ Nap

Anda nak jadi lebih segar, fokus dan produktif?

Cuba praktikkan sunnah Rasulullah ini dengan istiqamah.

Sabda Rasulullah SAW; ”Lakukanlah qailulah, kerana sesungguhnya syaitan itu tidak berani qailulah.” (Riwayat al-Tabrani)

Apa itu qailulah?

Qailulah ialah tidur sebentar pada siang hari.

Bila waktu paling sesuai untuk amalkan qailulah?

Mengikut pengalaman mereka yang mengamalkan qailulah, waktu paling OK ialah antara kul 12 tengahari sehingga sebelum Zohor. Namun boleh juga dilakukan selepas zohor.

Apakah kelebihan atau kebaikan qailulah?

1) Mengikut kajian Dr Norhissam dari IPKIM, 1 minit qailulah qualiti nya bersamaan dengan 45 minit waktu tidur kita diwaktu malam. Jadi, cukup sekadar dapat 15 minit qailulah, kita sudah boleh bangun solat malam tanpa rasa mengatuk, insyaAllah.

2) Qailulah @ tidur sekejap waktu tengahari akan memudahkan kita untuk bangun malam dan berqiamulaill.

3) Mat salleh panggil qailulah ni sebagai ‘nap’. Kalau bagi orang putih ni, biasanya ‘nap’ dilakukan dari pukul 2~4 petang. Hasil kajian menunjukkan amalan ‘nap’ waktu tengahari dapat mengelakkan penyakit jantung.

4) Menurut kajian lagi, manusia perlu berehat setelah 6-8 jam berjaga. Kita orang Islam akan bangun seawal jam 5.30 pagi untuk solat Subuh. Kalau dikira dari waktu subuh hingga pukul 12-1 tengahari, ia sudah cukup 7-8 jam kita berjaga. Jadi, qailulah @ nap ini adalah sangat-sangat berpatutan untuk dilakukan pada masa itu. Ia sangat sesuai dengan fitrah badan manusia.

5) Menurut buku orang putih, ramai saintis bijak pandai dan orang-orang terkenal Barat mengamalkan qailaluh @ nap ini. Napoleon pun mengamalkan benda ini.

6) Menurut mereka yang istiqamah mengamalkan qailulah, sebaik bangkit dari qailulah, kita mungkin akan pening sedikit selama 5-20 minit. Tetapi selepas itu, kita akan mendapati perubahan mendadak dari segi emosi, kecerdasan dan fokus.

Cubalah amalkan sunnah ni. Amalan ini bukan saja baik untuk kecergasan, malah dapat pahala yang besar kerana mengamalkan sunnah nabi SAW. InsyaAllah, amalan ini pasti bagus untuk kita!

Sumber : Majalah Qiblati vol. 6

Advertisements

One thought on “Qailulah @ Nap

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s