Hubby and Me · Jalan-jalan · Kenangan · Pengalaman · Uncategorized

Amazing Bali: Part 3

Assalamualaikum

Destinasi hari ketiga:

– Tugu Peringatan Mangsa Pengeboman Bali 2002

– Monumen Perjuangan Rakyat Bali

– Pura Taman Ayun

– Tanah Lot

– Baley Udang Restaurant

 

– Tugu Peringatan Mangsa Pengeboman Bali 2002

Tugu ni dibina di lokasi pengeboman itu berlaku. Kebanyakan mangsa adalah daripada Australia…nama mangsa disusun mengikut negara…menurut Pak Nur, bom buatan sendiri tu diletakkan dalam sebuah kereta dan kemudian diletupkan menggunakan remote dari jarak jauh. Kereta tu pulak diletakkan betul-betul depan sebuah kedai yang menawarkan servis tarian bogel. Wallahua’lam..

silverBali 331

silverBali 334

 

– Monumen Perjuangan Rakyat Bali

Tempat ni macam muzium la…kat sini kita boleh tau macam mana rakyat Bali menentang penjajah untuk memerdekakan tanah air mereka. Aku sangat enjoy kat sini..banyak2 tempat yg kami lawati di Bali, tempat ni jadi favorite aku..paling aku suka bila tengok sejarah2 Bali melalui miniature2 yan dibuat dan dipamerkan di cermin kaca…subhanallah sgt teliti dan berseni kerja tangan org Bali ni…landskap kawasan muzium ni pun sgt cantik

silverBali 404

silverBali 345
Pintu masuk
silverBali 366
Landskap yang cantik & menenangkan

silverBali 398

silverBali 379
Leftenan Kolonel Gusti Ngurah Rai…nama airport Ngurah Rai diambil drpd nama tokoh pejuang Bali ini
silverBali 388
Ini lah miniature2 dalam dinding kaca

silverBali 387

silverBali 383
Muzium ni ada menara..belakang tu tangga untuk naik ke atas
silverBali 393
Ni kat atas menara…syiling dia sgt awesome!
silverBali 399
Kat perkarangan muzium

 

– Pura Taman Ayun

Lepas lawat muzium kat tengah kota Bali, kami singgah di Pura Taman Ayun. Pura ni terletak kat kawasan kampung. Adalah dalam 45 minit dari bandar. Tempatnya sangat cantik, kat depan ada tasik & kat belakang pulak ada taman dengan rumput hijau…

silverBali 003
Tasik di pintu masuk
silverBali 008
Pintu gerbang untuk masuk ke dalam pura
silverBali 014
Posing sakit pinggang..kehkeh

silverBali 013

silverBali 017
Beautiful pura!

silverBali 019

 

– Singgah solat dan makan

silverIMG_1272
Solat jamak di masjid yang tengah renovate..sesapa yg berminat nak buat sumbangan amal jariah, boleh bank in kat no akaun tu…
silverBali 037
AJK masjid yang bertanggungjawab mengutip dana. Yang menderma akan dicatat namanya pada senarai donatur tu…

 

– Ulun Danu Beratan (Bedugul)

Perjalanan ke Bedugul mengambil masa yang agak lama. Tapi pemandangan sepanjang perjalanan sgt cantik. Bedugul ni tempat yang sejuk macam kat Cameron Highland. Jalannya pun berpusing-pusing untuk naik ke atas. Tempat yang dilawati adalah Ulun Danu Beratan. Sebuah tasik yang luas dengan taman bunga yang cantik. Pura pun ada di tepi tasik.

 

silverBali 049
Kabus tebal kat belakang tu
silverBali 042
Ada aktiviti tangkap ikan kat sini

silverBali 045

silverBali 055

silverBali 053
Feeling mcm kat korea..hee..tp Pak Nur tangkap senget daa…

 

 

 

– Tanah Lot

Tempat yg wajib dikunjungi di Bali ni. Kat sini ada temple yang cantik di tengah laut. Tapi kalau air surut, kita boleh pegi terus ke temple tu. Padang golf kat sini jugak adalah yang paling cantik di Bali sbb betul2 terletak di tepi laut. Pak Nur yg cakap. Kami sampai sini dalam pukul 5 petang sbb selalunya pelancong nak tgk sunset.

silverBali 075
Pintu masuk
silverBali 107
Air belum pasang, so boleh pegi kat temple
silverBali 101
Padang golf ditepi laut

silverBali 135

silverBali 137

silverBali 130

silverBali 144
Kat belakang tu nama dia Batu Bolong

 

– Baley udang restaurant for dinner

Dinner yang special di tempat yang special jugak. Dekorasi restoren ni semuanya berasaskan buluh & mengelilingi tasik. Memang superb! Kalau ke Bali jgn lupa singgah ke sini ok…

silverBali 160
Semuanya buluh
silverIMG_1283
Kami makan di tengah tasik..hee..
silverBali 164
Duduk tepi tasik sambil bagi ikan makan…
silverIMG_1285
Banana cheese

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s