Sharing is Caring

Kerana nasihat itu…hadiah!

Perkongsian yang sangat menarik dari http://solharamli.wordpress.com

Just for u ladies!

Assalamu’alaikum

Malam yang sejuk. Sebab lately selalu hujan. Dan saya sangat suka hujan waktu malam.

Nasihat itu….hadiah.

Alhamdulilah… banyak dapat hadiah these past few weeks. Hadiah yang saya nak bawa sampai hujung nyawa..insyaAllah. Kita semua akan jadi dewasa. Mula berfikir bukan saja untuk ‘Saya’ tapi lebih banyak untuk ‘Kita’… dan untuk majukan ummah perlu bemula dari ‘Saya’. Dulu Baba pesan ‘ Kalau nak dok tempat orang hati kena kuat. Buat baik ngan jiran. Cari kawan yang bulih jadi cermin diri kita’. Dan hadiah ni jugak lah saya bawa ke mana2.

Nasihat itu…hadiah.

Bila kita mula maafkan orang lain dan selalu minta maaf..hati akan rasa lapang. Let it all out Kita kan nak tua dengan jelita🙂 SUKA! Hadiah dari salah seorang ‘cermin’ saya jugak – Nak dapat berkat, redha mak ayah paling penting. Kalau boleh everyday kena call mama baba. Kalau untuk ladies.. please, please and please before ‘Tibb Lailatak’ kena cuci muka dulu even penat tahap Mission Impossible 3. Sayang la kulit yang Allah hadiahkan. So that insyaAllah kita semua boleh cantik sampai tua. Put on Dermalogica Skin Smoothing Cream then have a nice ‘Tibb Lailatak’ ladies!

Nasihat itu….hadiah.

Pagi yang ceria. Kena mula dengan doa. Kerana itu sumber bahagia. Pujian untuk Pencipta. Tanda syukur atas anugerah

الحَمْد لِلّهِ الّذِي أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُوْر

Maksudnya: Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami selepas mematikan dan kepadaNya kami akan kembali.

SUBUH.SUBUH.SUBUH. Jangan lupa senyum-sampai-telinga. Setiap hari paling kurang kena exercise. Tak perlu nak jogging setiap pagi. Cuma pastikan kena jalan sekurang2nya 10, 000 langkah. Ini hadiah yang dikongsi dari Dr Raja Shahrul dari Beacon Hospital, PJ. Parking kereta jauh sedikit dari tempat kerja. Tapi kena pastikan tempat tu selamat dan terang just in case kena stay back di office. Jangan lupa beli speedometer di mana2 farmasi. Senang nak tahu dah berapa langkah kita jalan setiap hari!

Dan Ladies! Stop taking cold water or minuman berais. U’ll feel the difference bila berjaya dengan hensemnya tak ambil ais untuk 1-2 bulan. InsyaAllah nanti lama2 akan istiqamah Cuba.Cuba.Cuba! Alhamdulillah memang akan rasa sangat smoothly breathe. Kan nak tua dengan jelita! So, kena usaha dari sekarang.
Banyak lagi hadiah yang nak dikongsi. Tak apa, panjang umur jumpa lagi
Dan untuk semua nasihat2 yang diberi…terima kasih daun keladi kerana untuk saya…nasihat itu…HADIAH!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s