Home Sweet Home

Laman Bakawali: Cari kontraktor

Assalamualaikum

Masuk hari ni, dah sebulan lebih rumah kami sedang dalam proses renovasi…alhamdulillah so far, semuanya berjalan lancar…harap2 ianya kekal lancar sampai siap sepenuhnya nanti…takde major renovation yang dibuat…cuma kami decide untuk extend dapur untuk lebih selesa bila berada di dapur dan tak kacau living hall utk letak meja makan kat situ…

Spt biasa, kerja2 basic yg perlu dibuat sblm sesebuah rumah baru tu boleh diduduki adalah pasang grill, buat wiring dan plaster siling…kami buat semua ni termasuk extend dapur dengan sorang kontraktor yg sama…semua dia buat..senang kami nak pantau & tak payah nak pening2 kepala cari kontraktor2 yg expert buat tiap2 satu kerja tu…

Kami buat keputusan utk hired this chinese contractor after kami pusing2 laman bakawali utk kali yg ke berapa ntah…nampak banner dia kat rumah one of our jiran…terus contact then buat appoinment…oh ye, nama kontraktor ni TAN…then dia bawak kami ke rumah jiran yg gantung banner tu which is dia pernah buat renovation kat situ…rumah Fendi & Jie…sgt peramah & friendly…kami check finishing yg dibuat amat memuaskan…kemas! Satu lagi yg kami noticed, rumah Fendi sgt lapang lepas extend dapur…hati sudah berkenan! ting!

Kami mintak Tan ukur rumah dan buat quotation…lps meneliti quotation dgn mata hati(cheh!) kami suami isteri pun terus buat kira2 bajet & tak lupa gak buat pertimbangan pasal pro & cons dari semua segi, akhirnya kami ambik keputusan utk proceed for extend dapur walaupun agak lari bajet sket…

Esoknya, call Tan, sign agreement & bank in 1st payment dan kerja2 renovasi pun bermula…bismillahirahmanirrahim semoga semuanya berjalan lancar!

9 thoughts on “Laman Bakawali: Cari kontraktor

  1. Salam. Boleh tak nak tau contact # Tan + quotation dia bagi untuk extend tu yer? Tengok dia nyer table top cantikkkkkkk sangat!!🙂. Skarang pun tengah cari orang untuk buat renovation.. Nanti tunjuklaa gambar progress lagi. So far, nampak cantik sangat!🙂

  2. Saya kenal sgt kontraktor Tan ni dr LC Home Renovation. Dia byk buat rumah area Bakawali, Sebenarnya harga dia mmg potong kepala. Dia cuma makan atas angin sahaja,,,manakala yang buat kerja org lain. Pada pendpt saya lebih baik cari org yg bina rumah direct. Tan ni gempal2 pakai kete waja warna silver….dan kalau berckp sure ada buih kat mlt belah kanan…kuat isap rokok. Rumah kami yang dibuat lambat siap sebab brg2 bina rumah lambat sampai. Pastu kalau owner nk buat apa2 perubahan pada rumah..dia akan marah sbb keuntungan dia dah kurang kat situ. Dia akan ckp mcm2 utk buat owner ikut ckp dia. Dia punyer citerasa pun oldish…tapi harga dia mmg potong kepala. Nasihat saya baik cari org lain. Kalau nak jugak….its up to you poket….tp kami mmg dah bosan dgn perangai dia yg nk untung lebih….kerat kepala owner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s