Hubby and Me · Kenangan · Peribadi

Honeymoon @ Krabi: Day 4

Assalamualaikum

Nak sambung blk citer honeymoon kat krabi yg lom habis…hari keempat paling mencabar mental dan fizikal…aktiviti agak lasak dan memerlukan stamina tinggi…untuk jungle tour ni, kami dibawa melawat ke 3 tempat yg berbeza iaitu tiger cave temple (wat tham suea), hot spring waterfall dan emerald pool (sra morakat)…

Mcm biasa, tayang muke abi ngah breakfast dulu..hee

Tempat pertama yg dilawati adalah tiger cave temple…lebih kurang satu jam dr hotel kami…sampai tertido2 aku dlm mpv yg penuh ngan tourist tu…kat sini boleh tengok buddhist temple dan kehidupan sami-sami nye yg pakai kain sarung kaler oren tu…tumpuan pelancong semestinya memanjat 1,237 anak tangga utk naik keatas cave…kat atas tu boleh tgk krabi dgn view yg menakjubkan dan ade jugak patung2 buddha yg besar2..tourist guide tu lah yg bgtau, aku ye kan jer…abi ajak aku naik, aku pun cam berminat gak…tp bile tgk byk monyet2 liar kat kiri kanan anak tangga tu, aku jd blur…aku teringat citer ina yg die menangis sbb monyet liar naik atas kepala dia mase kat bali dulu, tetibe aku jd takut ya amat…aku cube teruskan, tp bila nmpk tourist dpn aku kene kacau ngan monyet2 tu, aku terus ajak abi turun balik…abi cam frust gak la, tp mmg aku xboleh…takut sgt2 kalau monyet tu gigit tangan aku nanti…eiii gerun aku! terpaksa la kami jln2 n amik2 gmbar jer sekitar temple tu sementara tunggu tourist lain turun dr cave tu…ade jugak yg berani naik atas..salute betol aku…

Ada berani?…jom panjat!

Turun balik…byk nor monkey2 jahat kat tepi2 tuh

Abi ngan mr dragon…

Comei rambut budak ni cam dlm filem kungfu…

Abi ngan mr tiger pulak…

Next tour adalah ke hot spring waterfall…jauh gak la dr temple tu…otw tu pun aku tido gak…hahaha…pelik abi tgk aku..hee…kat sini cam hutan lipur la..kene jalan jauh sket, tgk pemandangan hutan yg hijau dan redup…bile sampai kat hot spring jer aku tercari2 gak mane waterfall nyer?…ingatkan besar cam sungai tekala rupenyer kecik jer tptnye…nak mandi pun kene pilih2 tpt…dah sesak ngan mat salleh yg berendam kat situ ngan kulit yg merah2 mcm udang kene bakar jer aku tgk…bukan main seronok aku tgk diorg berendam air panas…abi jer mandi, aku tolong jg baju die jer kat atas…kurang selesa sket kat sini…bile sume dah siap, kami makan tengahari plak…menu- nasi putih, tomyam, sayur campur dan buah nanas semestinyer…pastu gerak ke lokasi terakhir plak…

Kat Hot Spring Waterfall

Last destination, ke emerald pool…ni dekat jer ngan hot spring waterfall tuh…xsempat nak tido..hee..tptnye macam kat taman negara…kat sini aku rase yg paling penat laa…kami kene jalan kaki ke emerald pool…jauh gilerrr! ade lah dekat 20 minit kot jalan kaki…kiri kanan hutan jer…tp alhamdulillah emerald pool mmg lawa giler…subhanallah!…mcm swimming pool tp yg ni original punyer…airnyer macam kristal…walaupun jauh tp agak berbaloi gak lah…ramai org tempatan yg berkelah kat sini bwk famili…mat saleh jgn ckap lah, mmg ramai…pas mandi, amik2 gmbar pastu balik…nak balik kene jalan jauh lagii…adoyaiii…pancit wehhh!

Lebih kurang kul 6 petang, kami sampai kat hotel…masuk bilik, terus pengsan! hahahaha…bagi aku, sesape yg berminat nak honeymoon kat krabi, takyah la pilih jungle trip ni…bg yg suke kan kehijauan dan aktiviti alam semulajadi atau minat hiking, boleh kot nak pegi…tp utk aku, sekali ni jer lah…next time maybe aku akan pilih aktiviti berkenu ke, safari tour ke, ataupun rock climbing..takmo lagi berpenat lelah camtu…hee…paling worth it aku rase emerald pool…tu jer yg best…yg lain aku tak recommended…

 

Tadaaaaa..ni lah tptnyer..cantik kan? [google pic]

Abi berenang-renang riang…

Wajib pegi sini bg sesape yg dtg ke Krabi…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s