Home Sweet Home · Journey to Master · Kawan

Adik-adik Master!

Assalamualaikum Semester kedua bermula awal bulan Mac 2014…kelas masih belum tahap stress dengan assignment lagi…adik-adik classmate plan datang rumah laman bakawali…saje katenye nak jalan-jalan and nak makan-makan rumah ahkak dia ni…ahkak ok je…diorang dtg hari jumaat sbb hari tu je yang takde kelas… Oleh sbb ahkak diorg ni tengah di awal pregnancy, diorg offer diri… Continue reading Adik-adik Master!

Keluarga

Salam Lebaran 2014

Assalamualaikum… Berakhir Ramadhan penuh berkah, semoga dapat bersama lagi tahun depan insyaallah…Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin buat semua kenalan di alam maya…semoga lebaran kali ini lebih barakah dan meriah hendaknya… Tahun ini giliran beraya di rumah abah di Kg Sungai Lang Banting…tahun ni kami hidangkan menu BAKSO untuk tetamu yang bertandang…meatball bakso beli… Continue reading Salam Lebaran 2014

Sharing is Caring

Kesilapan Kerap Muslim Dalam Bulan Ramadhan

Oleh Ustaz Zaharuddin  Abd Rahman…   Pada hemat saya, kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah. Manakala objektif ‘mendapatkan keampunan’ ternyata dari hadith sohih… Continue reading Kesilapan Kerap Muslim Dalam Bulan Ramadhan

Sharing is Caring

Taman Cinta Akan Terus Terbakar?

Perkongsian yang sangat baik dari Ustaz Pahrol…baca, hayati & amalkan! Yang kaya terus menambah kekayaan. Sedangkan yang miskin terus dihimpit penderitaan. Apabila jurang pendapatan antara si kaya dan si miskin makin luas maka timbullah hasad pada diri si miskin dan takbur dalam hati si kaya. Lalu hasad dan takbur pun ‘bertempur’. Akibatnya, runtuhlah persaudaraan, suburlah… Continue reading Taman Cinta Akan Terus Terbakar?

Sharing is Caring

Puasa 9 Zulhijjah dan Hari Arafah

Bulan Zulhijjah merupakan salah satu dari 4 bulan-bulan haram, dan ia dikenali sebagai bulan haji, dimana hari2nya adalah 10 yang awal, yang merupakan seafdhal-afdhal2 hari didalam setahun, sebagaimana diperkatakan oleh beberapa hadith. Dari Ibn Abbas ra., Rasullulah saw bersabda : ‘Tidak terdapat pada hari-hari melakukan amalan soleh yang disukai Allah swt dari hari ini, yakni… Continue reading Puasa 9 Zulhijjah dan Hari Arafah